Zuid Afrika en Mozambique: het voelt als thuis
Dag 1:
Er zijn ontzettend veel vluchten naar Johannesburg. Wij hadden gekozen voor de dagvlucht van de KLM, een nachtje slapen in Johannesburg (gewoon een simpele bed & breakfast, want het is maar om te slapen) en dan in de vroege ochtend door naar Phalaborwa. Als alles goed gaat en op tijd is kun je er zo rond de klok van 9 uur er zijn. Omdat je vaak gaar bent van zo veel reizen doen we het de eerste dag lekker rustig aan. Het huis is van alle gemakken voorzien. Er is een grote keuken, een ruime woonkamer en dan nog 2 slaapkamers met allebei een eigen badkamer, een losse badkamer die bedoeld is voor de mensen die op de inmense vide slapen. Grootste asset van het huis zijn echter de plateaus grenzend aan elke slaapkamer met buitendouche en een goddelijke veranda. Deze laatste heeft uitzicht op een ven dat vol zit met prachtige vogels maar bijvoorbeeld ook watervaranen. Om de inwendige mens te versterken kun je het jezelf gemakkelijk of nog gemakkelijker maken. De lodge heeft een restaurant waar je lekker kunt eten en dan hoef je niets te doen. Dat is natuurlijk het simpelste maar wij gaan graag boodschappen doen bij de Spar (3 minuten lopen) en koken dan zelf. Nou ja koken, de BBQ aan! Vlees is een levensbehoefte die ze hier tot kunst hebben verheven. Ik ken veel plekken op deze mooie aarde maar de T bone steaks bij de Spar in Phalaborwa in basting sauce zijn onovertroffen! Morgen staat Kruger op het programma dus vroeg naar bed!
Dag 2:
Ding dong, half zes........in Europa krijg je ons met geen 10 stokken uit bed maar hier is het geen enkel probleem.......Ruim op tijd zijn we gedast en gestrikt om het park te doorkruisen. We kopen een nieuwe jaarkaart om onbeperkte toegang te hebben en rijden het park in. Kruger is prachtig maar het is belangrijk om je verwachtingen in de hand te houden. Al is het Zuiden van Kruger wat wildrijker (dan wel kun je de dieren wat makkelijker zien dan hier), vergelijk dit park nooit met de parken in Oost Afrika qua wilddichtheid. Daar kan het gewoon niet aan tippen. Het heeft vanwege de vele verschillende habitats wel een enorme verscheidenheid aan soorten en dat maakt het heel aantrekkelijk. Verder zijn ze hier veel verder met het ontwikkelen met programma's voor toeristen. Je kunt in Kruger wandelsafaris maken, tochten op de rivier, voor de die-hards is er 4 daagse trekking door het park (zodra wij hem hebben gedaan zullen we er over schrijven), en onze eigen favoriet; de avondsafari. Ik weet niet hoeveel ik er al heb gemaakt maar het is de moeite. Ik geniet elke keer weer van de gedachte om een nachtdier te zien dat ik nog niet ken alhoewel ik moet zeggen dat die lijst steeds kleiner begint te worden. Afijn, we rijden het park in en ik ga op zoek naar het dier wat al zo lang op mijn lijst staat maar wat ik nog steeds niet heb gezien in het wild; de wilde hond. Er moet er ergens 1 zijn die in een val terecht is gekomen maar nu gevangen moet worden om geholpen te worden. Hoe we echter ook speuren we vinden hem niet. We zien wel een Afrikaanse civet kat. Lijkt een beetje op een wasbeer maar dan een stuk groter. Het mooie van dit deel is de rust. Kruger is hier zeker niet overbevolkt en dat maakt of zelf rondrijden dan wel met een gids op pad tot een topervaring. Niks met 20 autos eromheen. Hooguit 2 of 3..........In de voormiddag komen we terug en we trekken ons lekker terug op onze veranda met een verrekijker en we lopen af en toe even naar het zwembad om af te koelen. TIA oftewel, this is Africa!
Dag 3;
We nemen het vanmorgen een beetje op het gemak en zitten heerlijk op onze veranda te genieten van ons ontbijt. Vandaag gaan we 18 holes lopen op de Hans Merensky golfbaan. We pakken onze spullen en rijden er in 5 minuten naar toe. De golfbaan hier is bijzonder. Er lopen namelijk veel dieren op rond en zo moet je vaak heel goed opletten dat je bal niet gepikt wordt door een baviaan of een blauwbalaap. Je kunt ook beter oppassen bij de waterpartijen want daar zwemmen nijlpaarden en krokodillen en op hole 16 moet ik het afslaan even uitstellen want er staat een giraffe op de baan! Iedereen mag er golfen en dat maakt het tot een sympathieke plek. Als we laat in de middag terugkomen hebben we geen zin meer om te koken en dus eten we lekker op de lodge om weer vroeg het bed in te duiken.
Dag 4;
Om 10 uur staat onze gids klaar om ons op een aparte tour mee te nemen die we iedereen aan kunnen raden. We doen de „townshiptour". Het is niet zoals een bezoek aan Soweto waar je eigenlijk de wijk inrijdt die zo beroemd is geworden maar waar je verder niet veel met de bevolking in contact komt. Deze tour is helemaal anders. We stoppen als eerste in de wijk waar veel „stammen" wonen die niet oorspronkelijk uit dit gebied komen. De huizen zijn van goede kwaliteit en de mensen zijn warm en vriendelijk. We bekijken de woning van een oudere man en krijgen veel uitleg over de gewoontes en tradities. Dan rijden we verder en komen we in een minder stuk terecht. De huizen zijn hier veelal van hout en er zijn veel daken van plastic. We bezoeken een project bij een school en het is een feest om met alle kinderen te zingen en te dansen. Dan staat er een bezoek aan het lokale radiostation op het programma en voor we het weten zijn we „on air". Na onze 5 minutes of fame rijden we naar het deel waar de Mozambikanen hun leven proberen te leiden. Het is hier meer een kwestie van overleven. Ze worden gezien als outcasts en hun omstandigheden zijn erbarmerlijk. Ze spreken ook de lokale taal niet en als er al baantjes voor hun zijn, zijn het de rotbaantjes die bijna niets verdienen. Toch zijn de mensen lief en hebben ze altijd een glimlach op hun gezicht. Voor de kinderen kopen we fruit en snoepjes en het wordt een klein feestje. De tour wordt afgesloten met een lokale lunch. Er liggen 2 onduidelijke dingen op ons bord die bij navraag Mopani rupsen blijken te zijn. Ze zijn gefrituurd en smaken lekker knapperig. In de middag houden we lekker rust aan het zwembad en met de prachtige avondgeluiden sukkelen we in slaap.
Dag 5;
Vandaag bezoeken we Moholoholo. Dit is een dierenopvang met een missie. De eigenaar begint bijna een preek over hoe slecht het gaat met de wildstand. Natuurlijk is de druk van de bevolking een probleem, natuurlijk moet er aandacht voor zijn maar deze dominee is niet voor mij. Zijn discipelen zijn niet heel veel beter. De hokken zijn wel mooi en zeker de katten hebben lekker de ruimte. Waarom ik hier dan heen ga? Ik hou van de „ratel" die ze hebben. Hij heet Stoffel en heeft zo zijn eigen idee hoe dingen moeten gebeuren. Ik ben gek op deze soort van dassen. Ze geven nooit op en zijn enorm slim. Daarom heet ons huis er ook naar. Als alternatief kun je overigens ook naar het lokale cheetah project rijden. Veel informatie, je komt erg dicht bij de dieren en kunt werkelijk de mooiste foto´s maken van de cheetahs! Je kunt ook zien hoe ze ze fokken en het voelt allemaal zo natuurlijk mogelij. Vlakbij ligt nog een reptielenpark (het heet Swadini reptile park) en als je besluit om naar Moholoholo te gaan moet je hier zeker even gaan kijken. Ze hebben een mooie collectie van de meest giftige slangen van Afrika. Aangezien de rondleiding in Moholohole of om 11 uur of om 3 uur plaatsvindt en wij de laatste hebben genomen zijn we pas laat terug en we besluiten dan ook om een lekker glaasje Amarula in te schenken en te mijmeren over de dag van morgen.
Dag 6;
We doen de hele dag niets. Het is meer dan 35 graden en het enige wat we willen is een beetje dobberen in het water. Dat is gewoon lauw dus echt afkoelen doet het niet. We hebben ons ingeschreven voor een nachtsafari. Deze worden uitgevoerd door de gidsen van het Kruger Park zelf. Onze gids vanavond is Donovan. We kennen hem ondertussen goed. Het is een kei en altijd in voor een grapje. Als we stoppen voor ons drankje en hapje midden in het park loopt een van de medepassagiers naar een klein heuveltje en als bij toverslag springt daar een mannetjesleeuw tevoorschijn. Hij is minstens zo geschrokken als wij. Donovan heeft een geweer bij zich en hij laadt het sneller dan ik met mijn ogen kan knipperen. De leeuw gaat er echter vandoor en wat dan volgt is een scene die zo in de Leeuwenkoning kan. Hij staat middenin de ondergaande zon en zijn profiel straalt een en al koninklijkheid uit. We zien verder tijdens deze safari nog een Afrikaanse wilde kat en een prachtige pofadder. Bij terugkomst wacht er een lekkere BBQ voor ons. We smikkelen alles naar binnen en vallen dan moe maar voldaan in bed.
Dag 7;
Een mooie nieuwe dag en wij stappen vroeg in de auto om op weg te gaan naar de Blyde River Canyon. We rijden door de beroemde „Smuts tunnel". Tonia is Zwitsers en kan niet geloven dat dit kleine pijpje door een berg de naam tunnel dragen mag. Gelijk erna stoppen we om souvenirs in te slaan. Mocht je op zoek zijn naar mooie aarden potten of knap gesneden houtwerk dan kun je hier je hart ophalen. Wij slaan eens even lekker in en met een hele volle achterbak vervolgen we onze route. We klimmen vervolgens verder omhoog en genieten dan van alle mooie uitzichten die de Blyde River ons voorschotelt. We stoppen bij „ Bourkes pot holes" en zien alle grillige formaties die het water in het steen heeft uitgesleten. Als laatste stoppen we bij „ Gods window" en dat is naar onze mening toch wel het mooiste uitzicht van allemaal. Het is pas laat in de avond als we weer terugkomen. Dat komt ook omdat we nog even rond hebben gekeken in Graskop, een klein dorpje aan het einde van de kloof. Het was een heerlijke dag, morgen weer vroeg op want we gaan wandelen!
Dag 8;
Om 5 uur staan we op en Donovan staat alweer te trappelen. We gaan wandelen. Ik geniet met volle volle teugen en Tonia ook. Er is niets zo mooi om heerlijk door het Kruger te struinen. Donovan probeert een „baboon" spin met succes uit zijn hol te lokken. Deze verwante van de vogelspinnen heeft een mooi hol in de grond. Dan stuiten we op een troep olifanten. Donovan dirigeert ons tegen de wind in naar ze toe en we kunnen ze van dichtbij bekijken. We lopen een stuk verder en nuttigen een heerlijk ontbijtje. Een paar giraffes staan ons nieuwsgierig aan te staren. We komen nog wat zebra´s tegen en natuurlijk de onvermijdelijke impalas. Na 4 uur wordt het toch wel erg warm en besluiten we terug te rijden naar de lodge. De rest van de dag rusten we uit want de warmte eist zijn tol.
Dag 9;
Ik ben dus al 12 jaar op zoek naar wilde honden maar we zijn het park nog niet in of daar zijn ze. Het zijn er 4 in getal en ze lopen daar of ze op me hebben lopen wachten. Ik kan niet uitleggen waarom ik ze zo bijzonder vind maar ze zijn zeer speciaal om te zien. Wat een prachtige beesten! We pakken bijna te laat onze camera´s maar we zijn toch in staat om ze vast te leggen. Het wordt sowieso een prachtige tocht. We zien nog een hele troep kleine mangoestes rond een verlaten termietenheuvel krioelen en rijden nog een grote groep buffels binnen die midden op de weg staan. Het zijn de eenzame mannetjes die gevaarlijk zijn maar moeders met jongen zijn ook niet te onderschatten. In de auto kan het echter niet zo veel kwaad. We komen aan in het Letaba kamp, een door het Kruger park gerunde accommodatie. Hier is een expositie van de grootste olifanten die ooit in Kruger hebben geleefd. Hun schedels met slagtanden liggen er nog en je kunt je een prima voorstelling van hun afmetingen maken. We lunchen hier met uitzicht op de Olifantsrivier en rijden dan terug om de rest van de dag lekker te lezen.
Dag 10;
Machampane is ons doel vandaag. Dit kleine tentenkamp ligt op ongeveer 4 uur rijden in het Mozambikaanse deel van het Kruger park. Het is eerst een kleine anderhalf uur rijden door het Kruger park voordat we bij de grenspost van Giryiondo aankomen. De Zuid Afrikaanse kant van de douane gaat razendsnel en wordt door 1 juffrouw bedient. Aan de Mozambikaanse kant zitten 5 mannen en die doen er ongeveer een uur over om de benodigde sticker in ons paspoort te plakken. Dat geeft niks. Het is mooi weer en er vliegen allerlei mooie vogels rond om te bekijken. We hebben ook wat te drinken meegebracht en de koffie smaakt heerlijk. Als we verder rijden komen we in een heel ander Kruger. Er zitten hier nog minder dieren vanwege de burgeroorlog die hier jarenlang heeft gewoed. De dieren zijn vaak zelf het slachtoffer geworden en met name de olifanten zijn nog erg schuchter in dit deel van Kruger. Toch zit alles er. Verder valt op dat er aan deze kant van de Lebombo bergen, die de grens vormen met Zuid Afrika, de vegetatie veel kleurrijker is. Als we aankomen ruikt het dan ook heerlijk in Machampane. Er staat van alles in bloei en we kijken uit naar onze wandeling door het park. Henny, de manager van het kampement, vertelt dat ze al 3 avonden leeuwen hebben aan de overkant van het riviertje waar de tenten op uitkijken. De tenten zijn in goede conditite en het uitzicht is wonderschoon. We gaan wandelen en zien veel vogels en antilopen op onze tocht. Ook komen we een paar giraffes tegen. Dan schuiven we aan voor een lekker diner en laten we ons even verwennen. Door het tentdoek horen we tot laat in de avond alle krekels en kikkers tsjirpen en kwaken en vallen vredig in slaap.
Dag 11;
Het is weer een nieuwe dag en helaas moeten we weer terug naar Sefapane. Niet dat dat niet heerlijk is maar we hadden hier best nog even langer willen blijven. Het is een heerlijk plekkie. Vanaf hier rijd je ook nog even in 4 uurtjes naar de mooiste stranden van Afrika. Nou ja, dat komt nog wel. We zijn nog niet koud op de weg terug of we zien een van de mooiste maar ook dodelijkste slangen van Afrika de weg oversteken; de zwarte mamba. We bekijken hem met ontzag......De rit terug verloopt verder rustig en bij terugkomst zakken we weer lekker op onze stoelen bij het zwembad. Morgen weer een drukke dag!
Dag 12
We hoeven vandaag niet heel vroeg op. We gaan vandaag naar Kaapstad. Om daar te komen vliegen we eerst van Phalaborwa naar Johannesburg en dan door naar Kaapstad. Er zijn maar maximaal 3 vluchten per dag tussen Phalaborwa en Johannesburg. Tussen Johannesburg en Kaapstad is de keuze haast oneindig en je vliegt ook vaak voor een appel en een ei. Wij hebben „gekozen" voor Mango, een lokale low cost airline. En dan komen we aan in Kaapstad. Samen met Parijs en Rio de Janeiro mijn favoriete stad op deze planeet. Het ligt zo mooi in de schaduw van de Tafelberg, het water is zo blauw, en de sfeer is er zo goed! Wij hebben een huurauto geregeld en zetten meteen koers naar mijn favoriete overnachtingsplekje in Kaapstad; Villa Rosa. Deze kleine intieme bed & breakfast ligt lekker centraal en toch in een rustige buurt. Eenmaal ingecheckt gaan we gelijk naar een van onze favoriete plekken, de V & A Waterfront. Dit stuk van Kaapstad is helemaal nieuw leven ingeblazen en nu is het enorm trendy stuk geworden met veel mooie winkels en lekkere restaurants. De hele middag lopen we lekker rond en kijken naar de zeeleeuwen in de haven. We lopen ook nog tegen een grote band aan die heerlijk a capella staat te zingen. ´s Avonds nuttigen we een heerlijke maaltijd. Wij hebben gekozen voor zeevruchten maar waar je ook zin in hebt, het is er. Met een lekkere volle buik gaan we terug en kruipen zo tussen de lekkere donzen dekens.
Dag 13;
We hebben 2 volle dagen om leuke dingen te doen. Vandaag rijden we eerst naar Kaap de Goede Hoop. Dit nationale park ligt bijna op het meest zuidelijke puntje van Afrika. Er lopen veel bavianen en struisvogels in rond en is natuurlijk beroemd vanwege de slechte naam die de Kaap heeft vanwege alle schepen die hier zijn vergaan. Wij hebben prachtig weer en genieten van alle bloeiende bloemen. In het park zijn veel korte en lange wandelroutes aangelegd en je kunt er je wandelhart dus ophalen. Daarna rijden we naar Simons Town, om meer precies te zijn naar Boulder Beach om te kijken bij de lokale pinguïn kolonie. Ik ben zo dom (of zo dapper) om met ze het water in te rennen. Het voelt alsof er 1000 naalden in mijn kuiten worden gestoken, zo koud is het! Er komt bij Kaapstad een poolstroom voorbij. Dit levert prachtig blauw water op maar het is het hele jaar rond bibberkoud. De pinguïns hebben er geen last van en ze zijn zo ontzettend leuk. We twijfelen want het wordt al later maar we besluiten toch nog even naar Hermanus te rijden. Daar komen rond deze tijd de walvissen bijna tot aan de kant. Als we aankomen hebben we nog een uur licht en we zien meer dan 10 walvissen. Deze soort, the southern right whale, staat bekend om zijn sprongen uit het water, het zgn. "breachen". Ik ken maar weinig plekken op deze aarde waar dit kan en dus genieten Tonia en ik met volle teugen. Het is overigens best mogelijk om de walvissen in het Kaap de Goede hoop park te zien. Het is alleen zo dat ze bij Hermanus echt bijna aan de wal komen omdat de zee hier gelijk heel diep is. Op de weg terug zijn we nog steeds vol van het spektakel en vullen we ons met de gele M. Dan is het snel naar bed.
Dag 14;
Tijd om te duiken! Ik heb al eens het genot mogen proeven om met de witte haai te mogen „zwemmen". Tonia is niet zo overtuigd van de lol hiervan en we besluiten om een „gewone" duik te maken. Dat is nog steeds koud maar de duikscholen zijn hier op ingericht en je krijgt een heel dik duikpak aan. De duik die we maken is bij uitzondering niet vanaf een boot maar gewoon vanaf het strand. We komen terecht in een sprookjesbos onder water. De wateren rond Kaapstad bieden onderdak aan prachtige kelpwouden. Dit kelp kan heel lang worden en wiegt langzaam op en neer. We zien veel vissen en zelfs kleine haaien! Het is echt een magische duik en we komen allebei boven met een WOW gevoel. Niet dat de witte haaien deze kick niet opleveren. Je vertrekt dan vaak vanuit Gansbaai om de haaien te zoeken in de buurt van Dyer Island. Als je de eerste ziet ben je erg onder de indruk maar als je ze onder water ziet is het nog VEEL heftiger! Ik kan het slechts eenieder aanraden want het is veilig en absoluut bijzonder. Wij hebben echter voor vanmiddag andere plannen want we gaan de Tafelberg op. We nemen de supersnelle roterende kabelbaan en eenmaal boven gekomen worden we overrompeld door het uitzicht. Een heerlijke wandeling door de bijzondere vegetatie en de overal wegschietende rots dassies verder gaan we weer naar beneden. Ik heb overigens tijdens een eerder bezoek de Tafelberg beklommen en ook dat is een geweldige ervaring. Het is niet extreem zwaar en kost je ongeveer 2 ½ tot 3 uur. We besluiten om naar Camps Bay te rijden waar we heerlijk uit eten gaan. Morgen nog een dag en dan moeten we helaas weer naar huis.
Dag 15;
Vananvond gaan we met de KLM naar huis. We checken uit en zetten onze spullen in de auto. We gaan er nog een heerlijke middag van maken (JA, we hebben uitgeslapen!). We rijden naar het wijngebied ten noord oosten van Kaapstad. Via Stellenbosch komen we aan bij Spier. Dit wijnhuis heeft niet alleen wijnen te proeven maar je kunt er ook naar een spectaculaire vogelshow kijken. Er zijn ook nog wat andere dieren zoals cheetahs om te bekijken. Er is ook een uitstekend restaurant. Wij hebben tegen deze tijd zo veel gegeten dat we settlen voor een salade...Dan is het tijd om de auto in te leveren en in te checken voor onze lange vlucht naar huis. Zuid Afrika voelt voor ons als thuis en we hopen dat we dit gevoel over kunnen brengen aan andere mensen die op hun beurt weer verliefd mogen worden op dit fantastische land en op dit fantastische continent!