Met de rechterhand eet je, met de linker veeg je de billen af! Geef dingen dus met de rechterhand aan.
In heiligdommen van welke religie dan ook is roken, net als het dragen van schoenen streng verboden. Met je rug naar een god of godin in de tempel staan wordt ook niet erg op prijs gesteld.
Voeten gelden als onrein en men vat het dan ook zeer persoonlijk op als je iemand aanwijst met je voet. Genegenheid tonen voor je partner in het openbaar is ook niet iets wat erg gebruikelijk is in India dus ga hier spaarzaam mee om. Korte broeken, blote schouders, korte rokken en decolletés zijn eigenlijk alleen maar in de grote steden geaccepteerd en zelfs daar nog maar in enkele gebieden. Hou hier svp rekening mee.
Indiërs zijn een buitengewoon nieuwsgierig volkje. Ze kunnen erg dicht bij je komen en als je je dag niet hebt kan dat erg vervelend zijn. Ik zat zelf vroeger vaak een boek te lezen. Dat ging als ik dit in het park ging doen ongeveer 5 minuten goed. Dan stapte er altijd wel iemand naar voren uit de menigte die ik dan om me heen had verzameld. Die pakte dan het boek en begon er geïnteresseerd in te bladeren. Indiërs zijn erg makkelijk in de omgang en dat is meestal fijn maar als je er eens een dag geen zin in hebt kan dit een enorme vorm van irritatie opwekken (ik spreek uit ervaring). Blijf echter rustig en trek je terug in je hotel!
Het eten in India is ook een verhaal apart. Nou ja, eigenlijk hygiëne als zodanig is een issue in India. De hotels die wij hebben uitgezocht zijn van een internationale standaard en daar mag je dus verwachten dat je „gewoon" kunt eten. In het openbaar is echter gewassen salade niet aangeraden. Gekookte groente is beter. Drink nooit leidingwater, altijd flessenwater.
Zon- en muggen bescherming
Het is belangrijk om je goed tegen de zon te beschermen. De intensiteit van de zon is veel hoger dan dat wij in Noord Europa gewend zijn en daardoor kun je sneller verbranden. Bovendien kun je door te veel zon op je hoofd hoofdpijn of zelfs een zonnesteek krijgen. Wij adviseren je om een pet of hoed te dragen, je armen en benen door middel van (dunne) lange kleding te beschermen, voor wateractiviteiten altijd een UV shirt te dragen en uiteraard zonnebrand te smeren.
Ook de bescherming tegen muggen is belangrijk. Niet alleen wegens de vervelend jeukende muggenbulten maar ook ter bescherming tegen bepaalde ziektes die muggen kunnen overdragen. Muggen zijn vooral in de schemer actief; draag daarom ’s ochtends en ’s avonds lange kleding om je armen en benen te bedekken en gebruik antimuggen middelen.
Ons advies bij aankoop van beschermende middelen tegen de zon als ook muggen is om zoveel mogelijk schadelijke ingrediënten te vermeiden. Op vele reizen komen jullie in contact met water. Dit kan een rivier of een natuurlijke bron zijn, een meer of de zee. Deze wateren geven leven aan gevoelige ecosystemen en het is bewezen dat bepaalde gifstoffen in zonnebrand als ook muggenspray schadelijk zijn en de ecosystemen kunnen beschadigen. Dit even los van het feit dat ze ook voor onze huid niet goed zijn.
Het is gelukkig steeds makkelijker om zon- en muggenbescherming op basis van natuurlijke ingrediënten in de supermarkt te krijgen. Voor middelen tegen muggen gebruiken wij zelf graag ByeBites (crème of spray), dat op natuurlijke ingrediënten gebaseerd is en ook nog eens als after-sun werkt. Voor zonnebrand is ons advies om er op te letten of deze koraal of "reef friendly" zijn. Met name Oxybenzone en diverse Parabenen blijken schadelijk voor het koraal en andere gevoelige ecosystemen te zijn.