de Safari wijzer
Afrika is een divers continent en je kunt het op vele manieren bereizen. Bij Dagboek Reizen hebben we echter na jaren van ervaring met safari’s wel ontdekt dat afhankelijk van de ervaring die je zoekt en het budget dat je te besteden hebt, het zeer zinvol kan zijn om vooral te bedenken welk deel van Afrika je wilt bereizen. Aangezien we bij Dagboek momenteel Oost en Zuidelijk Afrika aanbieden hebben we voor deze delen de safariwijzer bedacht. Deze wijzer kan een steuntje in de rug zijn qua keuze:
Voordat we land voor land kort aanstippen is het denk ik belangrijk om te beseffen dat landen als Zambia, Zimbabwe en Botswana het duurst zijn om te bereizen. Dit komt deels door de manier waarop wij dit aanbieden (bijna alles per vliegtuig al kan het indien gewenst ook per huurauto en we gebruiken luxe tented camps), maar ook omdat deze landen zelf deze vorm van toerisme aanmoedigen. Individueel met een huurauto is voor deze landen niet zo logisch al kun je dit in bv. Botswana wel prima doen v.w.b. veiligheid.
Kenia en Tanzania zijn dan min of meer het middensegment al blijft Afrika een stuk duurder om te bereizen dan Azië. Zowel in Kenia als in Tanzania bieden we safari’s aan in alle segmenten inclusief de mogelijkheid om (deels) te kamperen om zo kosten te drukken. Hier is het niet mogelijk om zelf met een huurauto rond te reizen.
Tot slot zijn er dan Zuid Afrika en Namibië. Deze landen zijn a-typisch in de zin dat ze niet alleen maar dieren te bieden hebben maar vaak ook om hun landschappen worden gekozen. Kostentechnisch zijn dit vaak de meest voordelige landen. Niet in de laatste plaats omdat je makkelijk zelf met een huurauto rond kunt reizen.
De safariwijzer
Goed, met dit in het achterhoofd even een overzicht per land met een indicatie van de mogelijkheden:
Zuid Afrika »»
Prima te bereizen met een eigen auto al zijn de afstanden tussen Kaapstad en Johannesburg enorm. Om in 3 weken de meeste highlights te kunnen zien kun je er beter een binnenlandse vlucht aan toevoegen om je reistempo wat beter in orde te brengen. De mooiste parken zijn natuurlijk Kruger en Hluhluwe die beide de Big 5 herbergen. De dierdichtheid is echter alleen hoog in Zuid Kruger. Omdat het park laagdrempelig is kan dit park druk zijn en als je al vaker op safari bent geweest dan zijn wij bang dat de ervaring tegenvalt. In Zuid Afrika zijn overigens wel bijzondere parken te vinden met als persoonlijke favoriet het Transfrontier park dat deel uitmaakt van de Kalahari. Qua budget is Zuid Afrika één van de goedkoopste optie’s.
Namibië »»
Met eigenlijk alleen Etosha als makkelijk te bereiken nationaal park is Namibië niet per sé een dieren bestemming. Natuur speelt natuurlijk wel de grootste rol met de rode duinen van Sesriem, de Skeleton Coast en het prachtige Damaraland. Etosha kan net als Kruger soms “druk” zijn en dan sta je met meer auto’s naar de dieren te kijken. Op zich niet erg maar voor de fervente reiziger kan het een domper zijn op de beleving. Mocht je dit willen vermijden dan raden wij van harte de Caprivi strook aan, een gebied dat toebehoort aan Namibië en nationale parken herbergt die grenzen aan de Lynianti moerassen en Chobe Nationaal park als ook de Okavango delta. Dit gebied wordt spaarzaam bezocht en is zeer de moeite waard! Qua budget is ook dit land prima te bereizen al zijn accommodatie’s op de meeste plaatsen ietsjes duurder. De caprivi strook heeft veel game lodges en ook die zijn weer iets duurder. Niettemin een prachtige bestemming voor een zeer redelijke prijs!
Kenia »»
Het is altijd moeilijk om iets negatiefs te schrijven als je heel veel van een land houdt. Ik houd heel heel veel van Kenia en het heeft enorm veel wonderschone plekken die iedereen gezien zou moeten hebben. Dat gezegd hebbende vind ik het soms druk in de Masai Mara en dat is echt zonde. Te veel auto’s bij een luipaard zorgen er voor dat je niet het ultieme safari gevoel krijgt. Op auto safari gaan (gewoon kijken waar veel auto’s staan en er dan naar toe rijden) is niet de ervaring die je per sé wilt. Dat gezegd hebbende zijn er ook in Kenia concessies waar alleen het bedrijf die dit heeft safari’s mag doen. Ook bij de Mara kan dit maar daar zit dan wel gelijk een heftig prijskaartje aan… Wegen in Kenia zijn over het algemeen beroerd en zelf rondrijden is niet echt een optie. Landrovers met chauffeurs (vaak ook briljante wildspotters) zijn nodig maar maken de reis snel duur. Kenia weet zelf ook dat ze uniek zijn en entreegelden gaan jaarlijks omhoog. We proberen met routes te spelen om de prijs in het gareel te houden maar reken op zeker 2500 euro per persoon zonder internationale vlucht.
Tanzania »»
Voor het noorden van Tanzania geldt eigenlijk hetzelfde als voor Kenia. In het zuiden van het land liggen prachtige parken als Ruaha en Selous die eigenlijk al jaren wachten om te worden ontdekt. Deze parken zijn echter duur omdat hier voornamelijk tented lodges worden aangeboden. Waar Kenia haar kust heeft, heeft Tanzania Zanzibar, een heerlijk bounty eiland. Tanzania is vanwege de duurdere internationale vluchten meestal toch ook in totaal duurder dan Kenia. We kennen dit land, net als Kenia, zeer goed en kunnen op basis van je budget een prachtige reis samenstellen. Let er echter op dat je in de Serengeti en de Ngorongoro krater nooit de enige zult zijn. Als je dat vooraf weet, kan het ook niet tegenvallen.
Zambia »»
Een land in ontwikkeling en voor nu nog met een zeer gebrekkige infrastructuur. Dit zorgt voor dure safari’s. De parken liggen ver uit elkaar en hier dient te worden gevlogen. In tegenstelling tot bv. Botswana zijn de luchthaven hier geen airstrips maar echte vliegvelden die, hilarisch genoeg, ook nog wel eens de internationale status hebben (Mfuwe International airport, om je te bescheuren J) . De safari’s zijn wel een top ervaring want het land is zeker nog niet overlopen met toeristen. Kafue is zo groot als Zwitserland en daar kun je dus ook wel wat toeristen in kwijt J. In South Luangwa is het van belang om dieper het park in te gaan want bij de hoofdingang zitten veel kleine lodges die elke ochtend en middag het park inrijden. Het is dan nog steeds geen Keniaanse ervaring maar verder het park in, is het super rustig. Zambia is echt een prachtig land.
Zimbabwe »»
Na jaren van politieke onrust lijkt het er weer wat beter te gaan. Prachtig land en een rijke historie aan wildparken en safari’s. In onze ogen een geweldige ervaring. Vooral ook omdat er veel verschillende biotopen te vinden zijn. Als klapper natuurlijk ook nog de Victoria watervallen die in onze ogen prima voldoen om aan het einde van de safari nog een paar dagen te ontspannen. Mana Pools in september/oktober is een nationaal park waar eigenlijk nauwelijks een maat op staat. Zeker niet goedkoop maar elke euro meer dan waard. In Zimbabwe kun je eigenlijk alleen maar van park naar park vliegen vanwege de afstanden en wordt er vooral gebruik gemaakt van tented camps. Deze zijn soms tijdelijk geopend (Mana Pools sluit begin november) maar voldoen aan alle wensen van zelfs de meest doorgewinterde safari genieter.
Botswana »»
Hét land als het gaat om safari’s. De crème de la crème. Boordevol beesten, een keur aan landschappen en alles is smaakvol gedaan. Wie hier ook naar toe reist, komt terug met een glimlach en een fantastische reis. Ze hebben simpelweg begrepen hoe je een safari tot kunst kunt verheffen. Wat het nadeel van dit alles is, is dat ze hebben begrepen dat meer niet altijd beter is. Daardoor zijn de prijzen van een safari hier heftig. Zeker als je dit ook nog eens wilt doen in de beste tijd van het jaar. Kampementen zijn kleinschalig en op tijd boeken is nodig. Ons advies is om goed te sparen en zeker eenmaal in je leven naar Botswana af te reizen.
In Zuidelijk Afrika is het overigens vanuit kosten oogpunt een goed idee om bijvoorbeeld Botswana te combineren met Zimbabwe of Namibië. Budget is dan overigens niet de enige overweging want in alle gevallen vullen deze landen elkaar aan om zo tot een complete reis te komen. Bijna alle combinaties zijn mogelijk en wij helpen ja graag bij het samenstellen van je ideale reis!
Klimaat
Tot slot nog even iets over het klimaat. Beste reistijd voor geheel Afrika ten zuiden van de Sahara is vanaf juni tot november. Simpelweg omdat dit in het gehele gebied de tijd is dat er geen regen valt, de temperaturen goed te doen zijn en wild het makkelijkst te spotten is. Maar wij vinden bijvoorbeeld South Luangwa ook prachtig in februari als alles groen is en het park ook zeer veel te bieden heeft. We denken echter dat dit dan meer een ervaring is voor de doorgewinterde safari ganger dan iemand die voor het eerst naar Afrika gaat.
We hopen dat deze safariwijzer wat helpt maar schroom niet en bel ons indien er vragen zijn of je iets specifieks over een park wilt weten…