Creditcards en pinpassen
Bijna overal worden tegenwoordig creditcards geaccepteerd en daar kun je dus probleemloos mee betalen. Mocht je in de loop van je reis een huurauto geboekt hebben, let er dan op dat voor de verplichte borg een (tijdelijk) bedrag van je creditcard afgeboekt of geblokkeerd wordt. Controleer daarom of het misschien nodig is om een eventueel limiet op je creditcard tijdelijk te verhogen.
Je bankpas is standaard enkel binnen Europa geldig. Je moet in je online bankomgeving aangeven dat jij je pas (tijdelijk) buiten Europa wil gebruiken. Vervolgens kun je probleemloos ter plaatse pinnen, maar doe dit bij voorkeur bij internationale banken en houdt rekening met transactiekosten.
Pin gelegenheid
Pinnen kan in Lusaka, Mfuwe (op de luchthaven) en in Livingstone maar is in principe niet nodig als je dollars meeneemt. Tijdens de rest van de reis is het niet mogelijk om te pinnen en betalen met een credit card is ook geen optie. Zorg er dus voor dat je genoeg geld bij je hebt. Denk hier vooral aan geld voor souvenirs en tip.
Pinpas: in Lusaka en Livingstone zijn beperkt ATM’s (geldautomaten) aanwezig. Met je pinpas (met Cirrus-logo) kun je hier de Zambiaanse kWacha krijgen. Je gids kan je eventueel behulpzaam zijn met het zoeken naar een ATM. Let er op dat je voor de reis je pinpas MOET activeren zo dat je buiten Europa kan pinnen!
Valuta
De munteenheid in Zambia is de Zambiaanse Kwacha (ZMW). Deze munt kun je niet in Nederland kopen. Ter plaatse kun je de dag na aankomst in een wisselkantoor Euro’s of US Dollars wisselen naar de Kwacha, of gewoon bij een pinautomaat pinnen. We raden je dan ook aan om dit gelijk te doen. Je kunt alleen met Kwacha terecht in de lodges. Breng je een bezoek aan lokale markten en dorpen en wil je daar iets kopen zorg er dan voor dat je Kwacha hebt en bij voorkeur in kleine coupures.
Voor de actuele koers kun je kijken op www.xe.com.
Fooi
De vraag over fooi is één de meest gestelde vragen die wij krijgen. Het antwoord is helaas niet heel simpel. De hoeveelheid fooi die iemand wil geven is gebaseerd op verschillende factoren, variërend van het eigen vermogen tot de kwaliteit van de geleverde service. Fooi hoeft ook niet altijd geld te zijn: zo hebben wij wel eens een goede zaklamp cadeau gedaan aan een gids die daar duidelijk behoefde aan had, en hebben wij met een groep vrienden zelfs een keer een verrekijker gegeven aan een gids in Brazilië.
Wat wij wel kunnen stellen is dat fooi voor veel mensen in het toerisme een groot bestanddeel van hun salaris is, en ook een teken van waardering. Iemand die zijn of haar uiterste beste doet om jou een geweldige ervaring te bieden mag je iets meer geven om je dankbaarheid te laten zien. Iemand die amper zijn werk doet of onvriendelijk is moet zeker geen groot fooi krijgen. We kunnen slechts wat richtlijnen aangeven maar vergeet bijvoorbeeld ook niet de kamermeisjes/jongens in een hotel, de persoon die je bagage draagt etc. Deze zijn al heel tevreden met een klein beetje. Een gids voor een dag krijgt natuurlijk wat meer. Als stelregel houden wij 5 euro per dag aan. Ben je met meer dan 2 personen dan mag dit bedrag wel verdubbelt vermits de service natuurlijk in orde is. Maar nog steeds, zie dit als richtlijn, want in Afrika is meer eigenlijk de regel terwijl in Aziatische landen dit echt een zeer goede fooi is…