Nepal: Kathmandu, trektocht en safari
Dag 1 - Vliegen naar Kathmandu, Nepal;
Het is niet altijd even makkelijk om in Nepal te komen. Om de één of andere onduidelijke reden wordt het maar matig aangevlogen. Wij vliegen met Qatar Airways, maar onderweg komen we ook veel mensen tegen die met een tussenstop in Delhi naar Nepal zijn gevlogen. We worden warm onthaald en zetten daarna direct koers naar ons hotel in de hippe wijk Thamel in Kathmandu.
Dag 2 - één dag om Kathmandu te ontdekken;
We hebben maar èèn dag om Kathmandu zelf te ontdekken. Voor mij is het meer herontdekken want einde jaren 90 was ik hier haast kind aan huis. We bezoeken Durbar Square, de mooie stoepa´s van Swayambu Nath en het wat macabere maar toch ook imposante Pashupati Nath. Op deze laatste plek vinden veel lijkverbrandingen plaats en je zou het kunnen vergelijken met Varanasi in India.
In tegenstelling tot het eten in India hebben ze in Nepal echt wel in de gaten wat een toerist graag ziet en dus zijn er een keur aan plekken om je buikje te vullen. Wij hebben trek in pizza en eindigen bij het Roadhouse café. In één woord yummy!
Dag 3 - een uitstapje naar Bhaktapur;
We hebben niet zo´n hele erge haast vandaag. We maken een uitstapje naar Bhaktapur. Deze plek staat op de Unesco Werelderfgoederen Lijst, en met een reden. Alsof de tijd totaal heeft stilgestaan, zo voelt het eigenlijk nog het meest. Bhaktapur zit werkelijk tjokvol prachtige pleinen en de ene tempel is nog indrukwekkender dan de andere. De hoogste telt maar liefst 5 etages en waar je ook kijkt, alles is wonderschoon bewerkt. Je ziet ook heel veel mensen die nog, in onze ogen althans, oude beroepen beoefenen en dat maakt het allemaal nog realistischer. Groot verkeer wordt in het oude centrum niet toegestaan en dus is het heerlijk rustig. Omdat wij vanochtend te lui zijn, zijn we eigenlijk te laat om de toeristenbussen echt te ontlopen maar dat mag de pret toch absoluut niet drukken. Bhaktapur is een sprookjesachtige plek!
Dag 4 - met de bus naar Phokara...;
We zetten koers naar Phokara. We doen dat met de openbare bus maar dat is nou niet per sé iets dat we onze klanten aan zullen raden! Wat een helletocht...... De chauffeur gelooft volgens mij dat er een beter leven op hem staat te wachten en rijdt als een razende Roeland over de toch best wel smalle bergpassen. Hij haalt bij voorkeur in, in de bochten met weinig uitzicht en vertrouwt op zijn claxon. Gelukkig is van bovenaf anders beslist en staan we 6 uur na vertrek met licht knikkende knieën in Phokara.
De serene sfeer hier zorgt er voor dat we de busrit in ieder geval tot onze dromen vannacht vergeten en we geven ons over aan het uitzicht op het idyllische meer en de omliggende bergen. De komende dagen lopen we de "kleine Annapurna" trektocht. Vroeger heb ik zowel de lange tocht als ook de Langtang en Helambu trek gedaan maar de tijden, en vooral mijn conditie, zijn wat veranderd!
Dag 5 - de kleine Annapurna trektocht;
Goed, de wandelschoenen onder en daar gaan we! Vandaag, zo wordt ons beloofd is een makkie. We starten in een mooi dal en lopen op ons gemakje naar Thirkedunga. Het gaat wel omhoog maar dit is zelfs voor mijn oude botten nog goed te doen. Belangrijk is dat je onderweg veel drinkt en niet hoopt dat je na elke bocht op je plaats van bestemming bent. Het is als het oude spreekwoord; " De mooiste reis is de reis naar je bestemming."
De accommodaties tijdens de trektochten door Nepal zijn wel verbeterd in de loop der jaren maar stel je er absoluut niet te veel van voor. Dit geldt ook voor het eten. Mijn favoriet na al die jaren is nog niet veranderd. Een Mars of een Snickers ingepakt in bladerdeeg en dan gefrituurd. Er wordt ook vaak pizza aangeboden maar die smaken toch net iets anders als op het San Marco plein in Venetië...... De slaapplaats van vanavond heeft een prima bed. De wanden zijn echter van boordkarton en dus kan één kamer een heel gebouw wakker houden.
Dag 6 - de kleine Annapurna trektocht dag 2;
Met goede moed aan de slag! Vandaag is een dag die je liever overslaat. We moeten de beruchte "trappen van Ulleri" beklimmen. De eerste trappen heb je er nog lekker de pas in maar je komt hoger en hoger en de lucht wordt allengs ijler. De trappen gaan ook gewoon 2 uur lang door en er komt een moment dat je het even niet meer zo leuk vindt. Kijk dan om je heen en geniet van de rodondenderons die vooral in april vaak prachtig in bloei staan! Ook de korst- en baardmossen maken de wandeling soms tot een levend sprookje. We overnachten vannacht in Ghorepani.
Dag 7 - Himalaya bekijken;
Erg vroeg op, het is nog niet eens licht! We moeten wel want we willen vanaf de top van Poon Hill de machtige Himalaya bekijken. Poon Hill is het hoogste punt tijdens de trektocht en ligt op bijna 3200 meter. Ik snap de benaming heuvel dan ook niet helemaal. We hebben geluk en zien de zon prachtig opkomen en hebben een werkelijk machtig uitzicht op de Dhaulagiri en de Macchapuchare (ook wel de Fish Tail genoemd).
Nadat we bij terugkomst genieten van een verdiend ontbjit zetten we koers naar Tadapani. Dit is zeker geen moeilijke dag en voor een behoorlijk deel zelfs vlak. We hebben één nogal ijzige afdaling en komen zelfs langs een verijsde waterval. Nu waan ik me weer meer in het sprookje van de IJskoningin, wow!
Dag 8 - Naar Ghandrung;
Het nadeel van een uitgebreide menukaart bij de lodges is dat je van alles kunt bestellen terwijl ze vaak toch echt maar ëën gasstel hebben. Je moet dus soms een enorm geduld aan de dag leggen. Haast hebben we niet want vandaag is het een makkie. In een kleine drie uur denderen we naar Ghandrung waar we een echte mooie kamer en een warme douche vinden. De hele middag relaxen we een beetje en doen het op het gemakje. Het dorp is ook leuk om te bekijken. Het leven is hier nog traditioneel en Ghandrung is één van de grotere dorpen van de regio. Ik heb een lang gesprek met onze uitstekende gids die Shiva heet. Onderweg heeft ie gemerkt dat we van vogeltjes houden en daar is hij zelf ook gek op. Verder weet ie zo belachelijk veel van de plantenwereld dat ik me ondertussen echt een knurft begin te voelen. Het leed qua lopen is bijna geleden maar echte spierpijn hebben we niet gehad. Deze trekking is echt voor iedereen die een beetje goed ter been is prima te doen!
Dag 9 - de kleine Annapurna trektecht dag 5;
We gaan weer dalen. Doel vandaag is Damphus. Dat is helemaal niet zo waanzinnig ver lopen maar het nare aan afdalen is dat je schenen op een bepaald moment niet meer naar je willen luisteren. Behalve de gids hebben we één sherpa bij ons en die loopt de godganse dag te fluiten op zijn teenslippers. Het is duidelijk dat ie niet op hoogtestage hoeft! Het dalen is niet mijn favoriet maar we zetten dapper door en bereiken uiteindelijk Damphus waar we weer een lekker plekje hebben om thee te slurpen en te genieten van de wonderschone uitzichten op de Anapurna in het bijzonder maar de natuur die je je nietig laat voelen in het algemeen.
Dag 10 - met auto terug naar Pokhara;
Het is vandaag een wandelingetje van niets naar Phedi en als bij toverslag staat onze auto klaar om ons naar Pokhara te brengen. We nemen met pijn in ons hart afscheid van Shiva en de sherpa (die sprak helaas geen Engels, maar met zo´n lach is dat ook niet nodig!), en besluiten ons nog even op het meer terug te trekken voordat we morgen echt de jungle ingaan. God, wat is dit land ontzettend mooi!
Dag 11-13 - Safari in het Chitwan National Park;
Een soepel ritje brengt ons vandaag naar het Chitwan National Park. We willen dicht bij de natuur blijven dus hebben we gekozen voor de Tiger Tops Tented Camp. Nou, dat had minder gekund! We worden vanaf aankomst gelijk in de watten gelegd. Het programma neemt onze eigen ranger met ons door. Hij is er heilig van overtuigd dat we tijgers en neushoorns zullen zien. We vertellen hem dat we ook dol zijn op vogels en zijn ogen beginnen te schitteren.
Na een heerlijke lunch zijn we onderweg en we genieten met volle teugen van de omgeving (dit is het laagland van de Terai maar met op de achtergrond de reuzen van de Himalaya). Hij is zelf gewapend maar verteld ons dat ie nog nooit heeft hoeven schieten.
De volgende ochtend worden we op een olifant gehesen en gaan we op zoek naar neushoorns. Die vinden we prompt en we maken de nodige spectaculaire foto´s. In de rivier zien we ook een gaviaal en nog wat gewone krokodillen. We genieten echt met meer dan volle teugen. Chitwan is een gebied dat erg rijk is aan dieren, net als Bardia. De jungle maakt het spotten van dieren echter moeilijk en je moet er dus ook niet van uit gaan dat je wel even een tijger hier ziet, dat is namelijk slechts weinigen gegeven. De neushoorns als ook de rit op de olifant zijn hier de trekpleisters en de olifanten snoepjes brengen en badderen zijn natuurlijk ook te gek.
Wij vonden persoonlijk de jeep safari het minste al zie je tijdens die tocht wel de meeste dieren. Een safari op een olifant als ook varen op een boot over de rivier voelen gewoon natuurlijker. Het tentenkamp waar we slapen is fenomenaal. Niet extreem luxe of zo maar gewoon helemaal goed qua atmosfeer en de bediening is 7 sterren. Vaak weten ze al wat je nodig hebt of wilt voordat je het hebt gevraagd en dat maakt een goed verblijf tot een geweldig verblijf. Wij zijn verdrietig als we weer wegmoeten, terug naar Kathmandu.
Dag 14 - Terug naar Kathmandu;
Ons bezoek aan Nepal zit er bijna op. Nog één keer slingeren we ons over de bochtige wegen naar de hoofdstad waar we pas in de namiddag aankomen. We vinden het na Chitwan en de trekking maar een hoop lawaai en trekken ons terug in een klein lounge barretje met een rustgevende fontein. Nepal was weer een feest. Het land heeft op allerlei gebied zo veel te bieden. En al die gebieden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat geeft Nepal denk ik zo´n speciaal gevoel.
Dag 15 - Tot snel, Nepal!;
De Qatar Airwazs vlucht staat klaar. Ik neem me voor om Nepal snel weer te bezoeken. Er zijn nog zoveel dingen die ik zou willen doen. Ik moet echt nog een keer gaan raften op de machtige Kosi Rapti bijvoorbeeld. En, en ,en, tot snel Nepal!